DVD Meten, vouwen, snijden, rillen

snij- en vouwmethoden TineTil al uw werk naar een hoger plan met deze techniek!

Meten, vouwen, snijden, rillen, een nieuwe methode!
Meten, vouwen, snijden, rillen. Je doet het ettelijke keren als je met papier werkt. Vaak moet je om iets af te meten, te vouwen, te snijden of te rillen, aftekenen met een potlood. En nooit werkt dat perfect. Een foutje door de dikte van de potloodstip, door een foute plaatsing van je liniaal of door een slechte houding van het mes is snel gemaakt.  Zo heb je zelden haaks gesneden of gevouwen bladen. Wil je netjes afgewerkte boekjes dan moet nadien vaak bijgesneden worden. En daar heb je  een snijmachine voor nodig.

snijtechniekenMet deze snij- en vouwmethode sla je de fase van het potlood over, je meet en snijdt tegelijk, heel vlug, zo perfect als met menselijke hand mogelijk is, zonder potloodaanduidingen. Vlugger, juister, makkelijker. Nooit meer bijsnijden wat vooral handig is bij lijmloze bindingen.
De methode kun je voor veel meer gebruiken dan alleen om nette katernen voor boekjes te vouwen en te snijden. Gelijke stroken snijden voor dozen, karton en papier perfect haaks snijden, papier controleren op haakse hoeken, makkelijk perfecte concertina’s vouwen, passe-partouts heel precies snijden. Papierstroken voor bv concertina’s heel precies evenwijdig snijden ook al is je papier langer dan je liniaal. Seriewerk met bv ingewikkelde vouwsystemen maak je snel en probleemloos . Afmetingen op je papier zetten voor een mal, een bladindeling met lijnen voor bv kalligrafie, als je de methode onder de knie hebt werkt je nooit meer anders.

Tine Noreille

Tine Noreille heeft een brede ervaring met een grote variëteit aan activiteiten  maar steeds met één

Tine Noreilleconstante: lesgeven, dingen doorgeven aan mensen.  Zo was ze de laatste 15 jaar docent ‘Creatief boekbinden’: “Niet enkel een binding aanleren, maar mensen warm maken voor en enthousiast bezig zijn met boeken, hen over hun eigen grenzen van en vertrouwen in hun creativiteit tillen. Dat is zo mooi aan het lesgeven.”

DVD, de inhoud
Al deze kennis en ervaring komt nu samen in een 80 minuten durende DVD waarin achtereenvolgens alle technieken getoond worden. Er zijn twaalf ‘hoofdstukken’ met totaalbeelden en heel precieze close-ups die je op je eigen tempo kunt bekijken en herbekijken. Het hoofdmenu maakt het je mogelijk om, zoals met een boek, enkel dat deel te bekijken wat je op dat moment nodig hebt.

1. Intro en materiaal (ook volledige film)
  2. Positie van hoek en latCD Tine
  3. Controle op haakse hoek
  4. Vouwen, meten, snijden, rillen
  5. Nauwkeurig snijden
  6. Bijsnijden van katernen
  7. Stroken snijden langer dan de lat
  8. Concertina
  9. Gelijke stroken snijden
  10. Passe-partout
  11. Seriewerk en opeenvolgende handelingen
  12. Mal en screwpunch

Doelgroep
De nadruk ligt op ‘creatieve’ boeken, maar dat wil niet zeggen dat de DVD alleen bruikbaar is voor boekbinders. Alle mensen die bezig zijn met papier hebben baat bij dit meet-, vouw-, snij-, en rilsysteem: kalligrafen, grafici, fotografen, en ‘liefhebbers’ van papier in al zijn vormen. Zowel de beginnende amateur als ook de professional zal plezier halen uit deze DVD. Uiteindelijk gaat alles over snijden en meten van papier! Materiaal voor deze techniek is niet duur en ingewikkeld en zo te koop in de metaalhandel of een winkel voor kunstenaarsbenodigdheden. Veel van het nodige materiaal hebben boekbinders/papierliefhebbers zelfs al in hun atelier. Het systeem is eenvoudig, logisch en eens je het door hebt speel je ermee. De praktijk heeft uitgewezen dat je, als je deze techniek eenmaal kent nooit meer anders werkt.

Gereedschap
Op 25 april gaf Tine Noreille tijdens de donateursdag van de Stichting Handboekbinden een demonstratie van haar techniek voor een zeer enthousiast publiek. Het merendeel van het publiek kocht terugkeek haar CD en er bleek ook vraag naar het door haar gebruikte gereedschap.Hoewel de meeste mensen een groot deel al in huis zullen hebben is de Stichting Handboekbinden  op dit moment bezig met het verzamelen van alle gegevens (merk, type) van het door Tine Noreille gebruikt gereedschap. Publicatie volgt later deze week.  De speciaal gemaakte driehoeken kunnen binnenkort tegen kostprijs + verzendkosten bij de SHB besteld worden. Meer hierover volgt ook later deze week.

Kopen
De DVD is in HD opgenomen en verkrijgbaar bij Tine Noreille op beurzen en via haar website. Er komt ook een Engelstalige versie. | Kosten 25,= | De DVD is zowel op de PC als op een Mac af te spelen. | Voorproefje? Bekijk de trailer