Boekkunstbeurs 2015- 31 okt. en 1 nov. update

boekbindbeurs 131 oktober en 1 november 2015, Pieterskerk, Leiden.
De Boekkunstbeurs is een jaarlijks boeken- en letterfeest voor  boekbinders, margedrukkers, bibliofielen en kalligrafen. Speciale gast Paulien CornelisseOp de Boekkunstbeurs is een ruim aanbod te zien van fraaie met de hand gebonden boeken, volgens traditionele technieken vervaardigd drukwerk, sublieme staaltjes van kalligrafie en allerlei kunstzinnige voortbrengselen van papier. Margedrukkers tonen hun uitgaven, vaak gedrukt op oude persen met historisch materiaal. Die uitgaven variëren van plano’s met een enkel gedicht tot kunstenaarsboeken. De oplagen zijn klein en er wordt veel aandacht besteed aan het samenspel tussen letter, papier en vormgeving. Handboekbinders zullen allerlei voorbeelden van hun activiteiten tonen.
Wie zelf al actief is, of zin heeft om het te worden, kan terecht bij de vele stands waar boekbindmaterialen, kalligrafiebenodigdheden en boeken over de verschillende technieken verkrijgbaar zijn. Ook zijn er papierhandelaren en leveranciers van boekbindersleer en perkament uit binnen- en buitenland.

Boekkunstbeurs – laatste nieuws

Het komende weekend is het weer zover; de Boekkunstbeurs in Leiden.

beursuitgave – Paulien Cornelisse
In 2011 kwam er voor het eerst een speciale ‘beursuitgave’ uit, een kort verhaal speciaal geschreven en gedrukt voor de Boekkunstbeurs. Inmiddels is het een traditie waar zowel bibliofielen als boekbinders naar uitkijken. De beursuitgave 2015 is van Paulien Cornelisse.
U vindt de beursuitgave in ongebonden vorm bij de beursinformatiestand naast de ingang. U krijgt daar de beursuitgave met een zelf gekozen omslag in ruil voor uw toegangskaartje. Onder deskundige leiding kunt u omslag en uitgave tot een boek binden, of doe het thuis met de bijgeleverde werkbeschrijving.
Zaterdag rond 15.00 uur signeert Paulien op het koor.

standhouders
We hebben weer een uitgebreid aanbod van materialen, gereedschappen, bijzonder drukwerk, aanbieders van cursussen en presentaties.
Nieuw dit jaar is Pro-book. Een eigen agenda, gastenboek of zelfgeschreven verhaal binden? Pro-book kan u helpen. Vanaf alleen drukwerk, het complete boekblok of een volledig gebonden boek en zelfs al vanaf een enkel exemplaar. Aan de stand tonen ze alle mogelijkheden. Dat boekbinden ook een innovatief ambacht is, toont Leon Bosch met het gebruik van de 3-D printer voor de boekbinder. Wel traditioneel is de Ebru marmertechniek van het Roumi kunstinstituut. Bekijk de demonstratie of schrijf u in voor een workshop later dit jaar.
Tijdens de donateursdag toonde Tine Noreille haar vouw- en snijtechniek. Voor wie het gemist heeft of het thuis rustig nog eens wil bekijken is er haar DVD. Op de beurs verkoopt ze ook de handige driehoeken en winkelhaak die haar techniek onovertroffen maken. Wat ons betreft nooit meer anders!
Natuurlijk is de Stichting Handboekbinden ook aanwezig voor al uw vragen, opmerkingen, enz. Deel van onze stand is de presentatie van de BookBindChallenge 2015. Laat u inspireren door opvallende, originele of gewoon mooie bindingen. Dat kan ook bij de stand van 14 x 14 die hun nieuwe project ‘Square plants’ tonen.

Kinderzwerfboeken, een oproep
Kinderzwerfboeken is een initiatief om kinderen kennis te laten maken met boeken. Een initiatief dat wij graag ondersteunen! De stichting kinderzwerfboek stelt kinderboeken gratis beschikbaar om gelezen te worden door wie die boeken maar vindt. Boeken worden voorzien van een sticker van de stichting op allerlei plaatsen neergelegd voor een geïnteresseerde vinder. Behalve boeken “uit zwerven sturen” worden er natuurlijk ook kinderboeken ingezameld. Help mee en geef een uitgelezen kinderboek aan de stichting.  Op zondag heeft Kinderzwerfboeken ook een voorleeshoekje. Voor meer info over dit project: www.kinderzwerfboek.nl

demonstraties en workshops
In de hele kerk zijn demonstraties en workshops:  druktechnieken, marmeren, kalligrafie, papier scheppen en boekbinden. U ontvangt bij de ingang het complete programma.
Vooraf al even kijken? Zie hieronder voor de complete deelnemerslijst, plattegrond en programma

kinderworkshop
WS_AgendaBinden03Geen beurs zonder de speciale workshop voor kinderen. Zaterdag om 11.00 en 14.00 uur en zondag om 11.30 en 14.30 kunnen kinderen onder deskundige leiding van Thekla Ahrens een agenda voor 2016 binden. De workshop duurt ongeveer 90 minuten en kost 10,= per kind. Inschrijven kan via mail info@theklahrens.de of zolang er plaats is tijdens de beurs.

praktisch
datum en tijd: 31 oktober 10.00 – 17.00 uur | 1 november 11.00 – 17.00 uur
kosten: 6,= , kinderen onder de 12 jaar gratis, studenten en houders CJP op vertoon pas 3,=
lokatie: Pieterskerk Leiden, Pieterskerkhof 1a, Leiden
Parkeren en route: Parkeren rond de kerk is niet mogelijk. Parkeren kan o.a. bij de Haagweg met een gratis shuttlebus van en naar de kerk. Zie Stadsparkeerplan voor meer informatie. Voor de route naar de Pieterskerk: Routebeschrijving Pieterskerk
programma en plattegrond: Bij de ingang ontvangt u een plattegrond en agenda met het complete overzicht van alle activiteiten. Bkb programma en plattegrond
deelnemerslijst: ook deze krijgt u bij de ingang maar staat ook hier: Bkb 2015 deelnemers def
voorzieningen: Catering aanwezig. Bij de beursinformatiestand naast de ingang is een pinautomaat aanwezig voor contant geld.