Boeckbinden! De Bray anno nu

In de 17e eeuw schreef Dirck de Bray zijn ‘Kort onderweijs van het boeckenbinden’. De SHB organiseerde een tentoonstelling en symposium.  Een update met foto’s en film

Update:

De tentoonstelling was een groot succes met meer dan 800 bezoekers in een maand tijd en een uitverkocht symposium.

Op de Facebook pagina vindt een een foto-impressie van het symposium. Hier de linken naar een aantal film-beelden over de onderwerpen van de diverse sprekers. Elizabeth Nijhoff Asser met haar nieuwe bedrijf ‘restauratie nijhoff asser | info@restauratie-na.nl over de restauratie van de Wisselbank grootboeken Amsterdam:http://www.youtube.com/watch?v=zHHImrUPLUY Dick Timmerman over het maken van perkament:www.youtube.com/watch?v=lRVIxH7v4hw Gijs Wortel vertelde over het binden van de atlas van Blaue – van der Hem. Eerder zond omroep Max een programma uit over het hele project, inclusief het binden:www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1261884 Henk de Groot met zijn bedrijf In den Witten Hasewint heeft inmiddels een eigen blog. Volgens Henk nog onder constructie maar al wel met interessante informatie: www.indenwittenhasewint.blogspot.nl Daarnaast sprak Constant Lem over “de spitselband tussen kopert en gebonden boek” en Judith van Daal over het decoreren van perkamenten banden. Zij toonde een groot aantal voorbeelden door de tijd heen en demonstreerde diverse technieken.

—————————————-

Van 11 december tot 4 januari organiseert het Noord-Hollands Archief in Haarlem samen met de Stichting Handboekbinden een tentoonstelling rond dit boekje. De handleiding van De Bray is een uniek document. De tentoonstelling brengt de geschiedenis van het boekje in beeld en toont daarnaast de bindtechniek zoals De Bray die heeft beschreven met voorbeelden van de verschillende stadia van het bindproces.

Verder is er een nagebouwd interieur van een boekwinkel annex bindeij uit de tijd van De Bray te zien in de nabijgelegen Janskerk. Gedurende drie dagen van de kerstvakantie worden hier demonstraties handboekbinden gegeven.

Tot slot laat de tentoonstelling zien dat handboekbinden nog steeds leeft. In 2012 werd een facsimile van de handleiding van De Bray uitgegeven door atelier de Ganzenweide. Een aantal exemplaren werden als losse katernen verkocht aan boekbinders met de vraag er een gebonden boek van te maken. Deze boeken vormen een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling ‘Boekckbinden! De Bray anno nu’.

De tentoonstelling wordt op 5 januari afgesloten met een mini-symposium ‘Boekband (en) perkament’, met als rode draad de vervaardiging, restauratie en toepassingen van perkament in historische en eigentijdse banden.

Perkament (en) Boekbanden

mini-symposium 5 januari 2013 | Janskerk – Haarlem

Vanaf 10.00     Inloop

10.30 – 10.40 Welkomstwoord Lieuwe Zoodsma (directeur Noord-Hollands Archief)

10.40 – 11.00  Perkament: stank voor dank! over de vervaardiging van perkamentDick Timmerman (perkamentmaker, Wierden)

11.00 – 11.40  Perkament, zo oud als de mens. Henk de Groot (perkamentmaker, Rotterdam)

11.40 – 12.10 Bankieren met Perkament, perkament als vormconstructie bij grootboeken in de 17de en 18de eeuw Elizabet Nijhoff Asser (particulier restaurator, Amsterdam)

12.10 – 13.15  Lunch

13.15 – 14.00 Hedendaags gebruik van perkament en enkele voorbeelden van versiertechnieken Judith van Daal (handboekbinder te Dodenwaard en docent Grafisch Lyceum Utrecht)

14.00 – 14.15 Pauze

14.15 – 15.00 Dirck de Bray en het Kort onderweijs van het boeckenbinden: de spitselband tussen kopert en gebonden boek. Drs. Constant Lem (boekrestaurator  Koninklijke Bibliotheek, Den Haag)

15.00 – 15.30 De verwerking van perkament voor boekbanden van een facsimile editie van groot formaat atlassen in oplage Gijs Wortel (handboekbinder  en adviseur boekproducties, Someren)

15.30 – 16.15 Afsluiting met aansluitend gelegenheid tot verdere kennismaking  onder het genot van een drankje.

Dagvoorzitter  is  Jan Bosch (voorzitter Stichting Handboekbinden)

Informatie

Noord-Hollands Archief / Janskerk |Jansstraat 40 | Haarlem De tentoonstelling is te bezichtigen t/m vrijdag 4 januari 2013 dinsdag t/m vrijdag 9.00-17.00 uur | zaterdag 9.00-14.00 uur.

Demonstraties handboekbinden op 27 – 29 december.

De toegang is gratis. Er is een catalogus beschikbaar. Kosten 15,=

Symposium zaterdag 5 januari 2013 | 10.00 – 16.15 uur

Kosten 10,=  inclusief  koffie/thee en lunch

Inschrijven voor het symposium is gesloten ! Het maximale aantal bezoekers is bereikt. Aanmelden voor het symposium kan door het sturen van een e-mail naar symposium@noord-hollandsarchief.nl met vermelding van naam, adres en telefoonnummer  onder gelijktijdige overmaking van € 10,- op bankrekening 1923.26.171 t.n.v. Noord-Hollands Archief (onder vermelding van “symposium perkament” en uw naam).  Aanmeldingen worden behandeld in volgorde van binnenkomst; uw inschrijving is definitief als de bijdrage is bijgeschreven op het genoemde rekeningnummer.