Wanneer komt er weer een Mooi Marginaal?

Deze vraag werd gesteld in het tijdschrift ‘Handboekbinden’ nummer 4-2017 en daar kan nu een antwoord op gegeven worden.

Vanaf 14 april a.s. kunt u uw uitgaven inzenden en eind november is de presentatie van de catalogus met de uitverkozen werken bij de Bijzondere Collecties van de UvA in Amsterdam waar alle deelnemers voor worden uitgenodigd.

Voor wie het tijdschrift Handboekbinden gemist heeft nog even in het kort; Mooi Marginaal is de tweejaarlijkse uitverkiezing van de vijftig mooiste marginale uitgaven verschenen in de voorgaande twee jaar in Nederland en België. Eenieder kan uitgaven inzenden die door een onafhankelijk jury beoordeeld worden. Er worden geen eisen gesteld aan omvang, formaat, druktechniek etc. Er is niet één winnaar, alle vijftig uitverkoren inzendingen zijn winnaars. Evenmin is er een geldprijs aan verbonden.

Hoe gaat het in zijn werk?
Allereerst dient u via de website www.mooimarginaal.org uw uitgave aan te melden. Hier geeft u ook alle informatie over uw uitgave. Deze informatie wordt -als uw uitgave uitverkozen wordt- letterlijk overgenomen in de catalogus. Vervolgens stuurt u uw productie op naar Mooi Marginaal, p/a drukkerij Nautilus, Citrusweg 12, 2321 KD Leiden.
Normaliter zou het bij deze editie gaan om producties vervaardigd in de periode 2016 en 2017 maar omdat de vorige editie al in 2012 verschenen is, gaat het deze keer om de periode 2012 t/m 2017. Producties van 2018 komen pas bij de volgende editie aan de beurt.
U kunt maximaal drie uitgaven insturen. Het aanmelden en opsturen dient te gebeuren tussen 14 april en 31 mei.Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Vervolgens gaat de jury aan de slag. Deze kiest de 50 mooiste inzendingen en schrijft daar een beoordeling bij. Deze beoordelingen worden ook in de catalogus opgenomen.

De jury wil in haar keuze het hele spectrum van marginaal drukwerk laten zien: plano’s, boeken en boekjes, cahiers, cassettes en dozen. Bovendien moet de diversiteit van de verschillende gebruikte technieken, zoals boekdruk, offset, stencil, stempel en print weerspiegeld worden in de keuze van de jury. Het streven is om een zo breed mogelijk scala aan bijzonder drukwerk dat van de niet-commerciële persen rolt te tonen, en daarmee het vakmanschap en de aandacht die eraan besteed wordt. Ook unica komen in aanmerking! Bij de selectie wordt gelet op de volgende aspecten:

– vormgeving
– typografie en druk
– band en presentatie
– originaliteit

Na de presentatie van de catalogus blijven de werken nog twee weken te zien in Amsterdam, daarna gaan ze 1,5 jaar op reis naar diverse plekken in Nederland (o.a. museum Meermanno in Den Haag) en België.
Na afloop van de tentoonstelling krijgt iedereen zijn/haar uitgave weer retour. Niet uitverkozen werken worden meteen na de jurering teruggestuurd.

Wilt u een indruk krijgen van de uitverkozen producties van de vorige edities? Op onze website kunt u ze allemaal bekijken samen met de jurybeoordeling.Ook voor meer informatie kunt u terecht op onze website www.mooimarginaal.org of per e-mail via info@mooimarginaal.org.

We hopen dat de jury het héél druk gaat krijgen!

Mooi Marginaal is een activiteit van de Stichting Laurens Janszoon Coster en wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de Stichting Drukwerk in de Marge, Pictoright, The-Paper-Factory, Boekbinderij van Waarden, Frederik Mullerfonds, Admiraal van Kinsbergenfonds, Sander Pinkse Boekproductie, Uitgeverij de Buitenkant, Antiquariaat Hinderickx & Winderickx, Veilinghuis Bubb Kuyper, Stichting Handboekbinden, Papiergroothandel Vierhout en 26 privé-sponsors