De Meester en zijn Boek
Atelier Komma, Deventer
5 aug. t/m 9 september 2018 | Dit voorjaar volgde Pieter Leeflang het werkproces van boekrestaurator Henk Francino. De prachtige foto’s die zijn ontstaan tonen aspecten van het werk van dit ambacht en leveren een verstild, bijna sacraal beeld op. Het samenspel tussen fotograaf en restaurator is zo verstrengeld dat je je kunt afvragen: “Welke Meester wordt hier bedoeld?”. Zowel de foto’s als de werkplaats krijgen door deze expositie een andere dimensie. 

De Ploeg Gedrukt: Boekbanden en Ander Werk uit de UB Groningen
Universiteitsbibliotheek, Groningen
t/m 1 september 2018 | In 2018 is het 100 jaar geleden dat de Groninger kunstenaarskring De Ploeg werd opgericht. Van oudsher verzamelde de Universiteitsbibliotheek Groningen werk van De Ploeg, zich daarbij vooral concentrerend op drukwerk. Zo bezit zij een grote collectie boeken waarvoor Ploegkunstenaars het omslag ontwierpen. Verder is er veel losbladig grafisch werk aanwezig, ex librissen, manifesten, affiches en zelfs kalenders. Tientallen van deze werken van De Ploeg zijn tijdens de tentoonstelling te zien.

Touching Treasures
Universiteitsbibliotheek, Leiden
t/m 9 sept. 2018 | Boeken, handschriften en afbeeldingen zijn natuurlijk om te lezen en te bekijken, maar ze zijn ook zoveel meer. Er valt van alles te ontdekken: verborgen inhoud, beweegbare onderdelen, pop-up voorstellingen etc. In de tentoonstelling ‘Touching Treasures’ van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) staat de materiële vorm van tekst en beeld centraal.

APPAR “Dans tous ses etats”
Wittockiana bibliotheek, Brussel
t/m 16 sept. 2018 | De vereniging voor de promotie van de kunstboekband (APPAR) verenigt zowel boekbinders en liefhebbers van zeldzame boeken, als verzamelaars, boekhandelaren en kunstboekbinders. Om de twee jaar geeft zij voor haar leden kunstenaarsboeken uit die telkens een schrijver en een illustrator samenbrengen, of een grafisch kunstenaar, of een fotograaf , of een plastisch kunstenaar die jun talenten samenbundelen om een boek te realiseren in beperkte oplage. Deze tentoonstelling toont een mooie waaier van uitgegeven boeken sinds 2005 als ook schaalmodellen en originelen.

‘Druk in Den Haag. 500 jaar boeken in 30 verhalen’
Museum Meermanno, Den Haag
t/m 23 september 2018 | Op 4 september 2018 is het vijfhonderd jaar geleden dat de drukker Hugo Jansz. Van Woerden Die wandelinghe der bloemen drukte. Dit is het eerste boek dat in ‘het dorp’ Den Haag werd gedrukt en het enige overgebleven exemplaar bevindt zich in de collectie van het museum. Dit heuglijke feit is het uitgangspunt voor een tentoonstelling waarin de belangrijke rol van het boek in de hofstad Den Haag in dertig verhalen vanaf 1518 wordt geschetst. De bezoeker wordt aan de hand van documenten, boeken, gravures, foto’s en gefilmde interviews meegenomen door vijf eeuwen boekenstad Den Haag met zijn beroemde drukkers, uitgevers, verzamelaars, boekverkopers en ontwerpers.

INGEBONDEN
Het Predikheren, Mechelen
8 en 9, 13-16, 20-23 september ’18 | Een in situ tentoonstelling van de Academie Mechelen met werken van de cursisten Textiele Kunsten onder leiding van Jeannine De Raeymaecker. Het atelier Textiele Kunsten speelt met INGEBONDEN in op de toekomstige bestemming van een deel van het voormalige Predikherenklooster als bibliotheek. De cursisten lieten zich inspireren door de geschiedenis van het gebouw en de thema’s papier, boeken, schriftuur.

Papier Biënnale Rijswijk 2018
Museum Rijswijk, Rijswijk
t/m 7 oktober 2018 | Museum Rijswijk organiseert om het jaar spraakmakende tentoonstellingen op het gebied van de internationale beeldende kunst van papier. De biënnales zijn nooit thema-gebonden. De achttien internationale deelnemers aan deze editie hebben naast het gebruik van papier echter iets gemeen: de natuur als bron.

Ik, Maria van Gelre
Museum het Valkhof, Nijmegen
13 okt. 2018 t/m 6 jan. 2019 | Maak kennis met Maria van Gelre, de Máxima van de 15de eeuw! Ontdek haar prachtig geïllustreerde gebedenboek, één van de grootste middeleeuwse kunstschatten uit Nederland. De tentoonstelling neemt je mee op reis door het leven van Maria van Gelre aan de hand van ruim 100 (kunst)objecten.

Strengels & Letters
Museum Kasteel Wijchen, Wijchen
v.a. 11 nov. 2018 | Een tentoonstelling die aandacht besteedt aan het ‘gewone’, simpele middeleeuwse gebruiksboek. De inhoud van deze boeken brengt ons al dichter bij onze voorouders, maar als je kijkt naar de manier waarop deze boeken zijn gemaakt, zegt dat nog meer. Zo waren ze al vanaf de Hoge Middeleeuwen zeer bedreven in het hergebruiken van materialen. Ook zijn er in veel boeken allerlei boekenleggers te vinden. Dit, en veel meer, zal in de tentoonstelling te zien zijn. Maar ook zullen de vele ambachtslieden die samen moesten werken om 1 boek te maken, worden uitgelicht.

De Schatkamer
Athenaeumbibliotheek, Deventer

Permanent | Bezoek De Schatkamer van Deventer Boekenstad met een vaste expositie over de geschiedenis van Deventer als boekenstad en wisselende thema-exposities met prachtige handschriften en boeken uit de collectie van de Athenaeumbibliotheek. De Schatkamer is gratis te bezichtigen in de hal van de Athenaeumbibliotheek.

Expositie Topstukken
Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
Permanent | Liefhebbers van geschiedenis en cultuur kunnen hun hart ophalen in de Expositie Topstukken. Uit de meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteren de collectiespecialisten vier keer per jaar nieuwe topstukken die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. U ziet bijvoorbeeld romans, dichtbundels, atlassen, modebladen, jeugdtijdschriften, sierpapier, boekbanden en brieven. Op de site van de KB kunt u digitaal kennismaken met het Topstuk van de week. De expositie is zes dagen per week gratis te bezichtigen in de aula van de Koninklijke Bibliotheek, 50 meter van Den Haag Centraal Station.

Librarium, Koninklijke Bibliotheek
Brussel, België
Permanent | In deze unieke ontdekkingsruimte komt u alles te weten over de geschiedenis van het boek, het schrift en bibliotheken. Aan de hand van authentieke collectiestukken en interactieve en audiovisuele elementen ontdekt u verschillende schriftsoorten en boeken in de meest ongewone vormen. Librarium toont om de drie maanden nieuwe documenten.

Museum Plantin-Moretus
Antwerpen, België
Permanent | Het originele woonhuis en atelier van de uitgeversfamilie Plantin-Moretus biedt u een unieke historische ervaring. Het is dan ook Unesco-werelderfgoed. De geschiedenis van boek, drukkunst en ondernemingszin klinkt door in het krakend eikenhout. Klik op deze link om naar de site van het museum te gaan.