Pop-up boeken
Koninklijke bibliotheek van België, Brussel
t/m midden juni 2017 | Maak kennis met een bijzondere vorm van het boek: het pop-up-boek! Pop-up-boeken voegen door een slim samenspel van techniek, grafiek en vertelkunst letterlijk een extra dimensie toe aan de leeservaring. Hoewel vooral bekend als kinderboeken, bieden ze leesplezier voor iedereen. Klik hier voor meer informatie over deze tentoonstelling.

Heilzame planten
Hal Athenaeumbibliotheek, Deventer
t/m 28 juli 2017 | In de tentoonstelling Heilzame planten is de ontwikkeling van het gebruik van planten in de geneeskunst te zien aan de hand van middeleeuwse handschriften en oude gedrukte boeken uit de collectie van de Athenaeumbibliotheek. De toegang is gratis. Klik hier voor meer informatie.

A Passion For TASCHEN
Museum aan het Vrijthof, Maastricht
t/m 27 augustus 2017 | Tijdens deze tentoonstelling staat de collectie van een van ‘s werelds grootste TASCHEN-verzamelaars centraal. Door zijn ogen zien we de durf, visie en variatie van TASCHEN’s oeuvre. Kunst, fotografie, sport, geschiedenis, natuur, maatschappij en erotiek. Aan de hand van speciale Art en Collectors edities, originele foto’s, bestsellers en objecten uit het TASCHEN-archief, krijgt de bezoeker zowel een indruk van de thematische diversiteit en kwaliteit van de mondiale uitgeverij als van de samenwerkingen met toonaangevende fotografen. Klik hier voor meer informatie over deze tentoonstelling.

De grote rijkdom van de “livre pauvre”
Bibliotheca Wittockiana, Brussel
t/m 10 september 2017 | Ter gelegenheid van een tentoonstelling in Parijs in 1980 ontdekt Daniel Leuwers, Frans dichter en litterair criticus, de Manuscrits de Zervos die in grote mate zijn ingenomen door Henri Matisse en Miro. Deze “verluchte handschriften” wekken zijn enthousiasme op en brengen hem op het idee van een boek dat groeit uit de ontmoeting van complementaire artistieke bijdragen. Lees meer op de site van het museum.

CODA Paper Art 2017
CODA Museum, Apeldoorn
t/m 29 oktober 2017 | Een tentoonstelling die – zowel letterlijk als figuurlijk – alle ruimte biedt aan de installaties, ruimtelijke werken en sieraden van Nederlandse en buitenlandse kunstenaars die zich met hun werk op papier en karton richten. Wilt u meer informatie klik dan op deze link.

De Schatkamer 
Athenaeumbibliotheek, Deventer
Permanent | Bezoek De Schatkamer van Deventer Boekenstad met een vaste expositie over de geschiedenis van Deventer als boekenstad en wisselende thema-exposities met prachtige handschriften en boeken uit de collectie van de Athenaeumbibliotheek. De Schatkamer is gratis te bezichtigen in de hal van de Athenaeumbibliotheek.

Expositie Topstukken
Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
Permanent | Liefhebbers van geschiedenis en cultuur kunnen hun hart ophalen in de Expositie Topstukken. Uit de meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteren de collectiespecialisten vier keer per jaar nieuwe topstukken die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. U ziet bijvoorbeeld romans, dichtbundels, atlassen, modebladen, jeugdtijdschriften, sierpapier, boekbanden en brieven. Op de site van de KB kunt u digitaal kennismaken met het Topstuk van de week. De expositie is zes dagen per week gratis te bezichtigen in de aula van de Koninklijke Bibliotheek, 50 meter van Den Haag Centraal Station.

Museum Plantin-Moretus
Antwerpen, België
Permanent | Het originele woonhuis en atelier van de uitgeversfamilie Plantin-Moretus biedt u een unieke historische ervaring. Het is dan ook Unesco-werelderfgoed. De geschiedenis van boek, drukkunst en ondernemingszin klinkt door in het krakend eikenhout. Klik op deze link om naar de site van het museum te gaan.