De kunst van lezen
Museum Meermanno, Den Haag
t/m 4 maart 2018 | Onder de naam Huis van het Boek presenteren Museum Meermanno en de KB, nationale bibliotheek van Nederland de tentoonstelling ‘De kunst van lezen. Van William Kentridge tot Wikipedia’. Er staan ruim twintig installaties opgesteld, die als in een proeflokaal de bezoeker kennis laten maken met allerlei aspecten van het lezen.

Boekbanden met kunst 2018
Centrale Bibliotheek, Den Haag
t/m 5 maart 2018 | Stichting ‘t Ambachthuys nodigt jaarlijks handboekbinders uit om voor ‘Koppermaandag’ katernen te binden tot een fraai boekwerk. Beginnende en zeer ervaren boekbinders hebben hun werk ingezonden en beschikbaar gesteld voor expositie op de derde verdieping van de Centrale Bibliotheek. Zij geven zicht op bindwijzen, uitvoeringen, en bandontwerpen. Bij deze tentoonstelling staat Kaas, geschreven door Willem Elsschot, centraal.

Magische miniaturen
Museum Catharijneconvent, Utrecht
23 februari t/m 3 juni 2018 | Het Museum Catharijneconvent organiseert samen met de Koninklijke Bibliotheek een tentoonstelling van de mooiste middeleeuwse miniaturen. Slechts zelden zijn zoveel bijzondere manuscripten bij elkaar getoond. Stap in de wonderlijke wereld van de middeleeuwse miniaturen vol kleur, fantastische wezens, diertjes, figuurtjes en bloemen. Een magisch universum afgebeeld op hele kleine schilderijtjes die dienden als illustratie van handgeschreven boeken. Ieder minuscuul figuurtje is een portret, ieder landschapje een kijkje in het leven van toen.

APPAR “Dans tous ses etats”
Wystonica bibliotheek, Brussel
27 mei – 16 sept. 2018 | De vereniging voor de promotie van d kunstboekband (APPAR) verenigt zowel boekbinders en liefhebbers van zeldzame boeken, als verzamelaars, boekhandelaren en kunstboekbinders. Om de twee jaar geeft zij voor haar leden kunstenaarsboeken uit die telkens een schrijver en een illustrator samenbrengen, of een grafisch kunstenaar, of een fotograaf , of een plastisch kunstenaar die jun talenten samenbundelen om een boek te realiseren in beperkte oplage. Deze tentoonstelling toont een mooie waaier van uitgegeven boeken sinds 2005 als ook schaalmodellen en originelen.

De Schatkamer
Athenaeumbibliotheek, Deventer

Permanent | Bezoek De Schatkamer van Deventer Boekenstad met een vaste expositie over de geschiedenis van Deventer als boekenstad en wisselende thema-exposities met prachtige handschriften en boeken uit de collectie van de Athenaeumbibliotheek. De Schatkamer is gratis te bezichtigen in de hal van de Athenaeumbibliotheek.

Expositie Topstukken
Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
Permanent | Liefhebbers van geschiedenis en cultuur kunnen hun hart ophalen in de Expositie Topstukken. Uit de meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteren de collectiespecialisten vier keer per jaar nieuwe topstukken die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. U ziet bijvoorbeeld romans, dichtbundels, atlassen, modebladen, jeugdtijdschriften, sierpapier, boekbanden en brieven. Op de site van de KB kunt u digitaal kennismaken met het Topstuk van de week. De expositie is zes dagen per week gratis te bezichtigen in de aula van de Koninklijke Bibliotheek, 50 meter van Den Haag Centraal Station.

Librarium, Koninklijke Bibliotheek
Brussel, België
Permanent | In deze unieke ontdekkingsruimte komt u alles te weten over de geschiedenis van het boek, het schrift en bibliotheken. Aan de hand van authentieke collectiestukken en interactieve en audiovisuele elementen ontdekt u verschillende schriftsoorten en boeken in de meest ongewone vormen. Librarium toont om de drie maanden nieuwe documenten.

Museum Plantin-Moretus
Antwerpen, België
Permanent | Het originele woonhuis en atelier van de uitgeversfamilie Plantin-Moretus biedt u een unieke historische ervaring. Het is dan ook Unesco-werelderfgoed. De geschiedenis van boek, drukkunst en ondernemingszin klinkt door in het krakend eikenhout. Klik op deze link om naar de site van het museum te gaan.