Kunstboekbanden van Renée De Gent
Bibliotheek Couwelaar, Deurne (België)
t/m 21 oktober 2017 | Openingsuren: dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 20.00 uur, vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Klik hier om naar de site van de bibliotheek te gaan.

The Secret of the Wooden Books
Universiteitsmuseum, Groningen
tot 29 oktober 2017 | In de tentoonstelling The Secret of The Wooden Books wordt het mysterie van de drie boomboeken van de Rijksuniversiteit Groningen ontrafeld. Boombibliotheken, of xylotheken, werden gemaakt aan het einde van de achttiende eeuw en konden wel 200 boeken van verschillende boomsoorten omvatten. Elk boek was vervaardigd van verschillende onderdelen van één specifieke boomsoort en was bedoeld om mensen te onderwijzen. Meer informatie op de site van het Universiteitsmuseum.

De Best Verzorgde Boeken 2016
Stedelijk Museum Amsterdam
t/m 29 okt 2017 | Perfect verzorgde boeken, zeer goed ontworpen boeken, bijzondere boeken, spannend uitgevoerde boeken. De inzending voor de Best Verzorgde Boeken 2016 werd gekenmerkt door een grote variëteit van uitstekend ontworpen boeken.  Meer informatie over deze tentoonstelling via deze link.

CODA Paper Art 2017
CODA Museum, Apeldoorn
t/m 29 oktober 2017 | Een tentoonstelling die – zowel letterlijk als figuurlijk – alle ruimte biedt aan de installaties, ruimtelijke werken en sieraden van Nederlandse en buitenlandse kunstenaars die zich met hun werk op papier en karton richten. Wilt u meer informatie klik dan op deze link.

Vrouwen, Inspiratiebron
Bibliotheca Wittockiana, Brussel
t/m 12 november 2017 | Een tentoonstelling ter verheerlijking van de Vrouw, als kunstenares, schrijfster, muze, of gewoonweg vrouw met karakter. Deze tentoonstelling is het sprekend voorbeeld dat boekbinden een levende kunst is die voortdurend evolueert. Steeds op zoek naar vernieuwende ideeën met experimentele technieken, nieuwe materialen en moderne eisen. Sommige boekbinders gebruiken ook ongebruikelijke materialen.

Minitentoonstelling ‘Xtra small
Museum Meermanno, Den Haag
3 oktober 2017 t/m 7 januari 2018 | In drie zalen is vanaf 3 oktober een kleine, maar fijne tentoonstelling te zien met maar liefst 155 inzendingen voor de internationale boekbindwedstrijd die de Stichting Handboekbinden samen met Uitgeverij de Buitenkant en Museum Meermanno eind 2016 uitschreef. De deelnemers ontvingen daarvoor de katernen van het door Liz Waters in het Engels vertaalde verhaal ‘The Island’ van Geert Mak. De Amsterdamse kunstenaar Max Kisman maakte hiervoor de illustraties.

De Schatkamer
Athenaeumbibliotheek, Deventer

Permanent | Bezoek De Schatkamer van Deventer Boekenstad met een vaste expositie over de geschiedenis van Deventer als boekenstad en wisselende thema-exposities met prachtige handschriften en boeken uit de collectie van de Athenaeumbibliotheek. De Schatkamer is gratis te bezichtigen in de hal van de Athenaeumbibliotheek.

Expositie Topstukken
Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
Permanent | Liefhebbers van geschiedenis en cultuur kunnen hun hart ophalen in de Expositie Topstukken. Uit de meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteren de collectiespecialisten vier keer per jaar nieuwe topstukken die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. U ziet bijvoorbeeld romans, dichtbundels, atlassen, modebladen, jeugdtijdschriften, sierpapier, boekbanden en brieven. Op de site van de KB kunt u digitaal kennismaken met het Topstuk van de week. De expositie is zes dagen per week gratis te bezichtigen in de aula van de Koninklijke Bibliotheek, 50 meter van Den Haag Centraal Station.

Museum Plantin-Moretus
Antwerpen, België
Permanent | Het originele woonhuis en atelier van de uitgeversfamilie Plantin-Moretus biedt u een unieke historische ervaring. Het is dan ook Unesco-werelderfgoed. De geschiedenis van boek, drukkunst en ondernemingszin klinkt door in het krakend eikenhout. Klik op deze link om naar de site van het museum te gaan.