Expositie papieratelier Boxes & Books
Museum Nan Boon, Rijp
t/m 26 oktober 2018 (op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur) | Dozenmaker en boekbinder Adelheid van Rossum uit De Rijp exposeert in de maand oktober in Museum Jan Boon in De Rijp. Zij laat de mooiste ambachtelijk gemaakte producten uit haar papieratelier Boxes & Books zien. Doorlopend zijn er miniworkshops waarin Adelheid zowel kinderen als volwassenen laat kennismaken met haar vak. Gratis entree.

Boek(en)Kunst
Galerie BAS10, Sneek
t/m 27 oktober 2018 | Boekkunstenaars uit Friesland en Groningen tonen hun werk. De tentoonstelling wordt samengesteld door verschillende leden uit het BoekKunstNetwerk.

De Best Verzorgde Boeken 2017
Stedelijk Museum, Amsterdam
t/m 27 okt 2018 | De jaarlijkse tentoonstelling van de 33 Best Verzorgde Boeken is weer te zien in het Stedelijk. De selectie wordt jaarlijks tentoongesteld in het Stedelijk en op een aantal andere plekken in binnen- en buitenland. Alle boeken kunnen op de hand worden bekeken.

In de band van de band
De Ambassade van de Vrije Geest, Amsterdam
t/m 24 november 2018 | Een overzichtstentoonstelling van veel luxe bindwerken gemaakt door Geert van Daal. Daarnaast worden er ook veel boekbanden en kartonnages tentoongesteld.

Helmut Salden (1910 -1996). A prolific lettering artist
Catapult, Antwerpen
t/m 11 december 2018 | Helmut Salden was meer dan vijftig jaar actief als lettertekenaar en boekontwerper. In de tentoonstelling in samenwerking met het Huis van het boek, vindt u hoogtepunten uit zijn werk. Naast ruim honderd bekroonde boeken worden originele ontwerptekeningen voor boekomslagen, letters en monogrammen, correspondentie met auteurs en opdrachtgevers getoond.

Ik, Maria van Gelre
Museum het Valkhof, Nijmegen
13 okt. ’18 t/m 6 januari 2019 | Maak kennis met Maria van Gelre, de Máxima van de 15de eeuw! Ontdek haar prachtig geïllustreerde gebedenboek, één van de grootste middeleeuwse kunstschatten uit Nederland. De tentoonstelling neemt je mee op reis door het leven van Maria van Gelre aan de hand van ruim 100 (kunst)objecten.

Perkament aan stukken
Het Utrechts archief, Utrecht
t/m 20 januari 2019 | Teksten uit de oudheid, gregoriaanse muziek, prachtig gedecoreerd perkament: in de banden van oude boeken zit soms een schat aan informatie verborgen. In de Middeleeuwen werden afgedankte stukken perkament vaak hergebruikt bij het maken van nieuwe boeken. Nu, vele eeuwen later, onthullen honderden van deze handschriftfragmenten hun geheimen.

Deventer Boekenstad. Twaalf eeuwen boekcultuur aan de IJssel
Museum De Waag, Deventer
18 nov. ’18 t/m 3 maart 2019 | In deze tentoonstelling met bijzondere handschriften, incunabelen en topstukken uit de collectie van de Atheneumbibliotheek en bruiklenen uit binnen- en buitenland wordt de unieke historie van Deventer als eeuwenoude boekenstad tot leven gebracht, van de vroegste tijden tot op de dag van vandaag, of liever: van de middeleeuwse manuscripten van de Moderne Devotie tot en met de Donald Duck van vorige week.

Strengels & Letters
Museum Kasteel Wijchen, Wijchen
v.a. 11 nov. ’18 t/m 10 maart 2019 | Een tentoonstelling die aandacht besteedt aan het ‘gewone’, simpele middeleeuwse gebruiksboek. De inhoud van deze boeken brengt ons al dichter bij onze voorouders, maar als je kijkt naar de manier waarop deze boeken zijn gemaakt, zegt dat nog meer. Zo waren ze al vanaf de Hoge Middeleeuwen zeer bedreven in het hergebruiken van materialen. Ook zijn er in veel boeken allerlei boekenleggers te vinden. Dit, en veel meer, zal in de tentoonstelling te zien zijn. Maar ook zullen de vele ambachtslieden die samen moesten werken om 1 boek te maken, worden uitgelicht.

De Schatkamer
Athenaeumbibliotheek, Deventer

Permanent | Bezoek De Schatkamer van Deventer Boekenstad met een vaste expositie over de geschiedenis van Deventer als boekenstad en wisselende thema-exposities met prachtige handschriften en boeken uit de collectie van de Athenaeumbibliotheek. De Schatkamer is gratis te bezichtigen in de hal van de Athenaeumbibliotheek.

Expositie Topstukken
Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
Permanent | Liefhebbers van geschiedenis en cultuur kunnen hun hart ophalen in de Expositie Topstukken. Uit de meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteren de collectiespecialisten vier keer per jaar nieuwe topstukken die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. U ziet bijvoorbeeld romans, dichtbundels, atlassen, modebladen, jeugdtijdschriften, sierpapier, boekbanden en brieven. Op de site van de KB kunt u digitaal kennismaken met het Topstuk van de week. De expositie is zes dagen per week gratis te bezichtigen in de aula van de Koninklijke Bibliotheek, 50 meter van Den Haag Centraal Station.

Librarium, Koninklijke Bibliotheek
Brussel, België
Permanent | In deze unieke ontdekkingsruimte komt u alles te weten over de geschiedenis van het boek, het schrift en bibliotheken. Aan de hand van authentieke collectiestukken en interactieve en audiovisuele elementen ontdekt u verschillende schriftsoorten en boeken in de meest ongewone vormen. Librarium toont om de drie maanden nieuwe documenten.

Museum Plantin-Moretus
Antwerpen, België
Permanent | Het originele woonhuis en atelier van de uitgeversfamilie Plantin-Moretus biedt u een unieke historische ervaring. Het is dan ook Unesco-werelderfgoed. De geschiedenis van boek, drukkunst en ondernemingszin klinkt door in het krakend eikenhout. Klik op deze link om naar de site van het museum te gaan.